FAQs Muface

Canvi d'entitat sanitària a Muface: quan i com fer-lo

Els mutualistes i beneficiaris de Muface poden sol·licitar un canvi d'entitat, tant de manera ordinària com extraordinària. És un tràmit senzill que es pot fer a través d'Internet o per correu postal. Llegeixi aquí com fer-ho i els terminis per a això.

Publicada

La Mutualitat General de Funcionaris Civils de l'Estat (Muface) ofereix als mutualistes i beneficiaris de nova incorporació la possibilitat de escollir entitat prestadora de l'assistència sanitària entre les opcions que ofereixi el concert vigent. A més, de manera periòdica s'obre l'opció de canviar aquesta entitat per una altra.

Canvi d'entitat sanitària a Muface: quan puc fer-lo?

L'actual concert d'assistència sanitària a Muface, vigent fins al 31 de desembre de 2027, estableix dos moments per fer el canvi d'entitat: els mesos de gener i juny. Dins d'aquests períodes cal tenir en compte els següents aspectes:

  • El canvi pot ser entre entitats concertades (Asisa i Adeslas), de entitat concertada a Sistema Públic de Salut, o des del Sistema Públic de Salut a entitat concertada.
  • Només els mutualistes poden sol·licitar el canvi d'entitat, que s'aplicarà també als seus beneficiaris.
  • Només s'admetrà una sol·licitud de canvi d'entitat per període.
  • El canvi voluntari d'entitat és pràcticament immediat. Així, l'endemà del canvi s'hauran tramitat tant l'alta a la nova entitat com la baixa de l'antiga.

En cas de no sol·licitar canvis, mutualistes i beneficiaris romandran vinculats a l'entitat sanitària en què estaven abans que s'obrís el període ordinari.

Puc canviar de sanitat a Muface fora de termini?

En general, el canvi d'entitat sanitària a Muface està limitat als períodes anteriorment indicats. No obstant això, existeixen una sèrie de supòsits en què la mutualitat ho permet de manera excepcional:

  • Si el mutualista en actiu es trasllada a una altra província o illa, independentment de si també hi ha canvi de destinació.
  • Si les entitats afectades estan d'acord i ho expressen per escrit. En aquest cas, el canvi només pot fer-se a una de les entitats d'assegurança concertades, no a la xarxa pública.
  • Quan, estant cobert pel concert d'assistència a l'exterior, es torni a Espanya i es mantingui la condició de mutualista.
  • Si la Direcció de Muface estableix un període extraordinari de canvi a causa d'un problema que afecti un volum alt de titulars.

Com es fa el canvi d'entitat a Muface?

La sol·licitud de canvi d'entitat es pot fer a través de diversos canals: 

  • A través de la Seu Electrònica de Muface utilitzant els mitjans d'accés proporcionats per la plataforma Cl@ve (certificat digital, DNI electrònic, Cl@ve Permanent o Cl@ve PIN).
  • Enviant per correu postal aquest imprès a l'oficina provincial de Muface corresponent
  • En un dels registres previstos a l'article 16 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.
  • De manera presencial. Per això cal demanar cita prèvia, i la mateixa Muface no ho recomana.

Canviar d'entitat sanitària a Muface costa diners?

La gestió del canvi d'entitat prestadora de l'assistència sanitària a Muface, sigui en període ordinari o extraordinari, és completament gratuïta i no té cap cost.